Digitale zorg op maat voor patiënten met spasticiteit

Het klinkt als verre toekomst. Relevante informatie ontvangen op het juiste moment in een zorgtraject, zodat de patiënt altijd goed voorgelicht is. Met de lancering van de eerste ITB-app van Nederland door Care4homecare is dat nu al werkelijkheid. De app is ontwikkeld als digitale begeleiding voor patiënten met ernstige spasticiteit of pijn die gebruikmaken van Intrathecale Toediening van Baclofen, ook wel ITB-therapie genoemd. Aan de hand van een persoonlijke tijdlijn ontvangen zij via pushberichten de informatie die voor hen op dat moment relevant is. Hoe? Via duidelijke teksten, video’s met andere patiënten én handige uitleganimaties.

Patiëntvoorlichting op het juiste moment

Dat dit soort zorgtrajecten soms ingewikkeld te begrijpen zijn voor patiënten, merkte ook de ambulante kliniek Care4homecare. Zij werken nauw samen met academische ziekenhuizen om patiënten met spasticiteit aan huis te behandelen. Verpleegkundig specialist Andrea: “Tijdens een afspraak op de polikliniek in het ziekenhuis werden patiënten overladen met allerlei informatie die soms pas maanden later van toepassing is. Dankzij de ITB-app krijgen patiënten deze informatie nu aangeboden op het juiste moment in hun zorgtraject. Willen ze toch alvast meer weten, dan kunnen ze altijd alle informatie terugvinden in de app. Dat is ook handig voor bijvoorbeeld hun mantelzorger of andere zorgprofessionals.”

Veelbelovende resultaten

De app is een succes. Uit de drie maanden durende pilotfase met patiënten bleek dat zij zich beter geïnformeerd voelden door het gebruik van de app. Care4homecare directeur Myriam van Haften: “Het is mooi om te zien dat innovatieve technologieën een steeds prominentere rol krijgen in de ondersteuning van onze zorgtrajecten. We zien dat onze patiënten dit waarderen. Met name de vele animaties en video’s scoren in de evaluatie hoog. Het geeft nieuwe patiënten rust en vertrouwen, want ze weten wat ze kunnen verwachten tijdens een thuisbehandeling. Ook dat is voor ons belangrijk in goede patiëntvoorlichting.”

Benieuwd naar het verhaal van Care4homecare?

Bekijk deze video.

Dit artikel is onderdeel van een drieluik. Klik hier voor het hoofdartikel.

Over ITB-therapie

De app wordt gebruikt door patiënten met ernstige spasticiteit. Deze mensen hebben een geïmplanteerde medicijnpomp in de buik die de juiste hoeveelheid van het medicijn baclofen afgeeft in de vloeistof rondom het ruggenmerg, waardoor spierontspanning ontstaat. Het medisch team van Care4homecare hervult deze medicijnpomp bij de patiënt thuis.

Gepubliceerd op: 12 april 2022

Ontzorging van A tot Z bij complexe geneesmiddelen


© ApotheekZorg 2024
| ApotheekZorg op social media: