Een geluk bij een ongeluk: Yavuz volgt zijn specialisatie bij twee totaal verschillende apotheken

Wat als de apotheek waar je je specialisatie volgt ermee stopt? Die uitdaging kreeg Yavuz Yazoglu voor zijn kiezen. Yavuz is apotheker in opleiding tot openbaar apotheker (AIOS). Het was even balen! Maar waar de ene deur dichtging, opende er een nieuwe deur bij landelijke apotheek ApotheekZorg. In een combinatie met Service Apotheek Beethoven maakt hij daar zijn laatste jaar van de tweejarige specialisatie af. Een unieke situatie, maar daardoor niet minder succesvol.

Eerst even een stapje terug. Want hoe vul je de specialisatie in bij een landelijke apotheek? “De opdrachten vanuit de KNMP zijn gericht op de openbare apotheek”, begint Yavuz. “Maar als je out of the box denkt, zijn de meeste opdrachten ook uitvoerbaar bij ApotheekZorg. Ik kijk waar een opdracht het leukste of meest uitdagend is om te doen. Zo kan ik de opleiding eigenlijk zelf inkleden.”

Opdrachten verdelen

De opdrachten die Yavuz moet halen, zijn ingedeeld in tien verschillende taakgebieden. Bijvoorbeeld communicatie met en begeleiding van de patiënt, medicatiebewaking, zorgvragen van patiënten, kwaliteitszorg en intercollegiaal overleg.

“ApotheekZorg is dé plek waar je veel kwaliteitszorg hebt”, vertelt Yavuz. “Denk aan gesprekken voeren met personeel en relaties onderhouden met zorgverzekeraars. Dit komt in de openbare apotheek misschien één keer per jaar voor, dus voer ik die uit in de landelijke apotheek. Opdrachten richting de begeleiding van patiënten, zoals een eerste uitgifte, doe ik in de openbare apotheek.”

Vier dagen in de week werkt Yavuz bij ApotheekZorg, op vrijdag vaak bij Service Apotheek Beethoven: “Dat is de drukste dag in de openbare apotheek.” ApotheekZorg is gevestigd in Bladel, Service Apotheek Beethoven in Rotterdam. Hij woont precies in het midden, dus de afstand tussen de twee locaties is voor hem geen probleem.

Duurdere medicijnen

Wat de meerwaarde is van werken bij een openbare én landelijke apotheek? “Het is een verrijking, nieuwe uitdaging en natuurlijk ontzettend leerzaam. Dat prikkelt mij als apotheker om een stap extra te zetten. Bij ApotheekZorg hebben we een HR-functionaris waar ik vragen over personeelszaken kan stellen. Dat komt niet aan bod tijdens de zesjarige opleiding, maar moet je in de praktijk leren. Handig voor als ik straks zelf aan het roer sta.”

“Het is ook een goede leeromgeving op farmaceutisch gebied”, vervolgt Yavuz. “In de landelijke apotheek werk ik met geneesmiddelen die niet dagelijks voorkomen in de openbare apotheek, zoals medicijnen voor osteoporose. Ze zijn duurder en de therapie is vaak ingewikkeld. Supergoed voor mijn cv dus.”

Wel of geen patiëntcontact?

Een openbaar apotheker kent zijn populatie, bij de landelijke apotheek ziet de apotheker patiënten niet fysiek. Is dat niet jammer? “Veel patiënten krijgen medicijnen die wij bereiden voor een langere tijd. We weten dus wel wie onze patiënten zijn en spreken elkaar soms telefonisch. Ondanks dat ik ze niet zie, voel ik toch een verbinding door het recept.”

“Het aantal verschillende soorten geneesmiddelen bij ApotheekZorg is beperkt door onze zorgprogramma’s. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het niet”, vervolgt Yavuz. De complexiteit van de zorg maakt het juist uitdagender. In de openbare apotheek kom ik wél alle ziektebeelden tegen die ik tijdens de opleiding heb gehad. Ik verleer dus geen basale kennis, maar verbreed deze juist. En die kennis kan ik weer makkelijk toepassen in de openbare apotheek. Zo is de cirkel rond.”

Toekomstplannen als apotheker

“Ik hoop dat deze combinatie standaard wordt in de opleiding”, vertelt Yavuz. “Het is een win-winsituatie en ik hoop dat anderen volgen. Uiteraard zijn er verschillende constructies mogelijk. Er is veel bespreekbaar!”

Als alles loopt volgens plan, is Yavuz na de zomer klaar met zijn specialisatie en mag hij zichzelf openbaar apotheker noemen. Zijn toekomstplannen? “Mijn werkervaring in de landelijke apotheek is een goede basis om in een poliklinische apotheek aan de slag te gaan. Daar wil ik graag als beherend apotheker werken. Ook heb ik de ambitie om apotheek-eigenaar te worden. Dat lijkt me echt geweldig!”

Deze inhoud is geblokkeerd door je cookie voorkeuren.
Video Placeholder

Werken bij ApotheekZorg is erg divers. Je bent apotheker van de dag, maar ook bezig met verschillende zorgprojecten.

Gepubliceerd op: 24 mei 2022

Ontzorging van A tot Z bij complexe geneesmiddelen


© ApotheekZorg 2024
| ApotheekZorg op social media: