Succesvol stoppen met roken

Sinds een aantal jaar zet ApotheekZorg Farmacie zich in om het aantal rokers terug te dringen. De landelijke apotheek levert stoppen met roken-middelen door heel Nederland. Om cliënten digitale ondersteuning te bieden bij hun stoppoging, lanceerden zij eind vorig jaar de Succesvol Stoppen-app. Wat de app uniek maakt? Hij is gericht op de positieve gezondheidseffecten van stoppen met roken en op het nicotinevervangende middel of medicijn dat de stopper gebruikt.

Motiveren om vol te houden

De app helpt op twee manieren: informatie over medicijngebruik en handige tips om het stoppen vol te houden. “Onze cliënten kunnen alle benodigde informatie over het middel of medicijn dat ze gebruiken op elk gewenst moment inzien”, vertelt projectmanager Lonneke van Oijen. “Goed medicijngebruik is belangrijk voor het slagen van de stoppoging. Daarnaast wordt de stopper meegenomen in de effecten van stoppen met roken op het lichaam.”

Wanneer iemand stopt met roken, wordt het lichaam na één dag al gezonder. De ontwikkelingen die het lichaam doormaakt, worden in de app op volgorde aan de stopper getoond via het gezondheidspad. Zo is de cliënt zich ervan bewust wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. En dat motiveert om vol te houden.

Nieuwe gewoonte creëren

“In de Succesvol Stoppen-app kreeg ik als tip om een nieuwe gewoonte te creëren”, vertelt een app-gebruiker (65). “Als ik zin heb om te roken, pak ik nu een zuurtje. De berichten over mogelijke ontwenningsverschijnselen vond ik prettig. Zo kon ik me hierop voorbereiden of wist ik hoe ik voor afleiding kon zorgen.”

De cliënt kan zelf een medicijnherinnering instellen. De app-gebruiker vertelt: “Elke avond om negen uur geeft de app een melding dat ik mijn pleister moet verwisselen. Handig! Anders zou ik het misschien vergeten.”

Regelmatig toetsen

“De eerste reacties zijn positief”, vertelt Lonneke. “We hebben een gemiddelde waardering van een 8. Een mooi cijfer, maar we streven naar meer. Daarom toetsen we regelmatig bij app-gebruikers wat beter kan. Dit doen we door middel van een vragenlijst of we bellen met cliënten die daar toestemming voor geven.”

Wat toekomstmuziek is voor de app?

Lonneke vertelt: “Met een studie aantonen dat de Succesvol Stoppen-app een belangrijke bijdrage kan leveren bij stoppen met roken én een weg naar een gezonder leven.”

Dit artikel is onderdeel van een drieluik, klik hier voor het hoofdartikel.

Contractafspraken

ApotheekZorg heeft in 2021 85.000 unieke cliënten voorzien van middelen bij stoppen met roken. De landelijke apotheek heeft met alle zorgverzekeraars contractafspraken voor het leveren van middelen die helpen bij stoppen met roken. Dit betekent dat iedere roker één stoppoging per kalenderjaar vergoed krijgt door zijn of haar zorgverzekering.

Gepubliceerd op: 12 april 2022

Ontzorging van A tot Z bij complexe geneesmiddelen


© ApotheekZorg 2024
| ApotheekZorg op social media: