Nicotinevervangende middelen

Wat zijn nicotinevervangers?

Nicotinevervangers verlichten ontwenningsverschijnselen en dus de moeilijke momenten. Nicotinevervangers zijn in principe alleen maar geschikt als u meer dan tien sigaretten per dag rookt. Voor alle nicotinevervangers geldt dat het de bedoeling is dat u tijdens het gebruik ervan niet meer rookt. Als u blijft doorroken kunt u last krijgen van ernstige bijwerkingen door te grote hoeveelheden nicotine in uw lichaam. U gebruikt de nicotinevervanger(s) volgens voorschrift van uw coach of arts, in de meeste gevallen voor een totale periode van 12 weken waarin u langzaam afbouwt tot stoppen.

Wanneer moet u overleggen met de dokter?

  • Als u astma of COPD heeft, als u een hartaandoening heeft en bij diabetes.

  • Als eerdere stoppogingen met nicotinevervangers niet zijn gelukt.

  • Als u bepaalde medicijnen gebruikt: theofylline, insuline, antipsychotica (clozapine, duloxetine, fluvoxamine, haloperidol, mirtazapine en olanzapine), betablokkers, antiaritmica (flecaïnide en propafenon) of oncolytica (erlotinib en gefitinib). De dosering van deze medicijnen moet worden aangepast als u stopt met roken.

Hoe gebruikt u nicotinevervangers?

Pleisters

Nicotinepleisters zorgen ervoor dat u de hele dag door een gelijkmatige hoeveelheid nicotine krijgt toegediend. Hierdoor heeft u niet meer die hevige trek in een sigaret en minder last van ontwenningsverschijnselen. Sommige gebruikers krijgen last van bijwerkingen, zoals huidirritatie of een slechte nachtrust. Neem bij ernstige huidirritatie contact op met uw huisarts en bij een slechte nachtrust verwijderd u de pleister voordat u gaat slapen. Start altijd met de pleister met de hoogste dosering. Bouw volgens afspraak met uw voorschrijver af naar de laagste sterkte van 7 milligram. Wanneer u afgebouwd bent naar de laagste sterkte (7mg), kunt u in één keer stoppen met het plakken van pleisters.

Bekijk de Kijksluiter

Kauwgom

Er is ook kauwgom met nicotine. Als u zin krijgt om te roken, kunt u kauwgom nemen. Kauw langzaam en alleen af en toe op de kauwgom. Stop de kauwgom tussen uw kiezen en uw wang. Zo komt er nicotine in uw lichaam, maar krijgt u geen last van bijwerkingen zoals pijn in uw kaken, een zere keel, een misselijk gevoel of de hik. U gebruikt de kauwgom elke dag waarbij u in 12 weken langzaam afbouwt tot stoppen. Op het etiket van de kauwgom verpakking vindt u de maximale dosering.

Bekijk de Kijksluiter

Zuigtabletten

Er zijn ook zuigtabletten met nicotine. Als u zin krijgt om te roken, kunt u een zuigtablet nemen. Als u op zo’n zuigtablet zuigt, komt er nicotine vrij. De nicotine komt in uw bloed terecht. Tussen het zuigen door plaatst u de zuigtablet tussen uw wang en uw tandvlees. De nicotinezuigtabletten zijn er in verschillende sterktes.

U gebruikt de zuigtabletten elke dag waarbij u in 12 weken langzaam afbouwt tot stoppen. Op het etiket van de zuigtabletten verpakking vindt u de maximale dosering.

Bekijk de Kijksluiter

Mondspray

Een nicotinespray zorgt ervoor dat de behoefte om te roken minder wordt. Als u merkt dat u zin krijgt om te roken, neemt u een verstuiving in de mond. Als u na een paar minuten nog steeds verlangt naar een sigaret, kunt u nog een verstuiving nemen. U gebruikt de nicotinespray elke dag waarbij u in 12 weken langzaam afbouwt tot stoppen. Hieronder vindt u het afbouwschema.

Week 6: Begin het aantal verstuivingen per dag te verminderen.

Week 9: Gebruik de helft van het aantal verstuivingen waarmee u bent gestart (per dag). Is het aantal verstuivingen niet identiek? Pak dan het gemiddelde aantal.

Week 10 en 11: Blijf het aantal verstuivingen per dag verminderen.

Week 12: Gebruik niet meer dan 4 verstuivingen per dag.

Wanneer u het verbruik hebt verminderd tot 2-4 verstuivingen per dag, moet u stoppen met het gebruik van de mondspray.

Bekijk de Kijksluiter

Zwangerschap

Bij een zwangerschap, zwangerschapswens of bij het geven van borstvoeding adviseren wij om dit te melden aan uw voorschrijver. Zo kan het advies bij zwangerschap zijn om de pleister vóór de nacht te verwijderen.

Allergieën

Indien u allergisch bent voor pleisters of lijm in pleisters, is het mogelijk dat u ook allergisch bent voor de nicotinepleister. Wij adviseren u om dit te bespreken met uw voorschrijver.

Ontzorging van A tot Z bij complexe geneesmiddelen


© ApotheekZorg 2024
| ApotheekZorg op social media: